Thursday, August 29, 2013

50/50 ~ Sansa Bak

Referansli filmler[muziklerinden, oyunculardan, yonetmenden vs. oturu] birkac adim onde baslar, benim gozumdeki rekabetlerine...

2 yil once 50/50’nin afisini gordugumde cok ilgimi cekmisti. Joseph Gordon-Levitt ile goz goze gelince, “kesin izlemeliyim” demistim, nitekim gecen haftasonu izleyebildim :) 500 Days of Summer’daki naiflik, birazcik huzne bulanip bu filmde varligini surdurmus. Ortak payda olan Gordon-Levitt’ten dolayi sanki.




Saglik, insanoglunun en hassas konularindandir suphesiz. Hele ki nadir rastlanan bir kanser turune denk gelinmisse, durum biraz daha dramatik boyuta ulasir. “Kotu seylerin zincirleme seklinde vuku bulmasi” teorisini de unutmamak lazim. [bkz. Zincirleme - sadece fiilmlerde degil, gercek hayatta da bu teoriye rastlamak mumkun]

-Belki dunyanin en saglikli yasayan kisisi olabilirsiniz. Ama basit bir sirt agrisi sikayetiyle gittiginiz doktor randevusunda, bu turden bir haber alabilirsiniz.
-Derken kiz arkadasiniz sizi aldatabilir. 
-Ustelik bunu, en yakin arkadasinizdan “oh be! Sonunda o kizin kotulugunu sana ispatlayabildim” seklinde bir zafer galibiyeti modunda ogrenebilirsiniz.
-Bir yandan, agrilar sancilar baslamistir, hastaligin ve kemoterapinin etkisiyle...
-Ote yandan, halihazirda alzeimer hastasi olan babanizla mesgul annenizin duygusal baskilari, mevcut dram seviyesini daha yukseklere cikaracaktir.


Kisacasi; hayatlarimiz bir anda, hic beklenmedik sekilde degisebilir. Yapilabilecek en tutarli sey; bu gercegi kabul ettikten sonra, yeni akisa en uygun bicimde ayak uydurmak olmali. Ve bu filmden ogrendigim su ki; eger kisi mevcut durumu kabul edip bu dogrultuda adim atmaya baslarsa, "zincirleme" teorisi bile pozitif yone donmeye ikna olacaktir :)

-Emekli yaris kopegi Iskeletor, 
-Kemoterapide tanisilan yasli keyifli dostlar, 
-Annenizin belki sifali gelir dusuncesiyle hazirladigi bir fincan yesil cay, 
-En yakin dostunuzun banyosunda buldugunuz "Kanserle Mucadele" konulu kitap, bu kitap uzerine alinmis notlar, 
-Belki en onemlisi, her zaman tehlikeli gordugunuz gerekcesiyle ogrenmeyi-yapmayi reddettiginiz seyleri denemeye baslayacak cesareti bulmak. Mesela; araba kullanmak gibi :)
-Ve tabi ki destek seanslarinda gorustugunuz acemi ve bir o kadar tatli psikolog... 

Demek ki; zincirleme mevzusu her zaman kotuluge suruklemiyormus. Kanserle mucadelenin anlatildigi bir filmde yuzumuzu gulumseten sahneler cogunluktaysa, zincirlemenin iyi yonde akisina da rastlamak pek mumkun :)

Filmin muziklerine de kulak vermenizi oneririm. Adetim oldugu uzere bir tanesini paylasmak suretiyle bitiriyorum. Afiyet olsun ;)

Radiohead-High and Dry

No comments:

Post a Comment