Wednesday, July 3, 2013

Aynalar Koridorunda Ask ~ Alintilar


Kitaba doyamadigimdan olsa gerek, haftasonu Kuzuluk'ta balkonda tekrar daldim Aynalar Koridorunda Ask'a :) Ne cok seyin altini cizmisim meger... Bir yandan notlarimi temize gecirdim, bir yandan fotograflarini cektim o kisimlarin. Lakin yine doyamadim, doyamayacagim...


Buyrunuz; altini cizdiklerimden bir tutam...

Gokteki ay ortaliga gumusi bir aydinlik saciyordu ama bu aydinlik insanlarin kalbine dek ulasamiyordu.
sh9

Insanlara bak ve onlarin mutsuzluklarina bir birim ver. Ornegin, de ki, insanlar on birim mutsuz. Sonra da onlarin onlarin mutsuzluklarini yuzle carp. Iste bu, insanlarin gercek mutsuzlugudur.
sh13

Insan saskinsa, yapmasi gereken sey durmaktir.
sh18

Insan diger canlilardan farkli olarak bellegindeki anilari yeniden ve yeniden sorgulayabiliyor, farkli baglantilarla yeni anlamlar yukleyebiliyor.
Insanin kendisini degistirmesinin bir yolu da budur; zihnindeki imgelerin anlamini degistirmektir.
sh22

Yipratici bir ruyadan sersemlemis halde uyanmis hayalle hakikatin hududunu bir turlu ayirt edemeyen bir halde yasiyoruz hayati.
sh27

Bu dunyada her sey son buluyorsa neden iliskiler de son bulmasin Kirmizi? Madem oluyoruz iliskiler de, duygular da, ask da olebilir, degil mi?
sh62

Sirca bir nesnenin yere dusunce parcalandigi gibi parcalanir asklar. Ask camdan bir nesnedir. Cok klay kirilir ve insani kolaylikla kirilganlastirir, elemde birakip aci cektirir. Ask aci cekmektir, Mavi. Bu kadar masum bir duygu, an olur insanin en temel aci kaynaklarindan biri haline gelir. Aski tasimak zordur. Ask sadece yogun bir sevgi, ask karsiliksiz yapamayan yogun bir sevgi halidir cunku.
sh76

Degerli oldugunu hissedemeyen biri gercekten sevemez; daima sevilmek ister.
sh81

Ancak, bilmelisin ki, sakin denizler usta denizciler yetistiremez.
sh94

Bazen paylasilabilen en iyi sey sessizliktir.
sh98

Hicbir zaman sonsuza kadar surmez gece.
sh114

Bazen iyi, daha iyiden daha iyidir.
sh118

Caddedeki insanlarin sevmek gibi bir derdi yoktu.
Caddedeki insanlar sadece sevilmek istiyorlardi.
sh138

İnsanin ruh dunyasina ne kadar da benziyordu yeryuzunun halleri. Yeryuzunun ruhu olan gokyuzu sıkısmıs sıkısmıs, simsekler cakmis, gurlemis ve yeryuzu yagmur rahmetiyle odullendirilmisti. İnsanin da ruhu bunalmadan rahmetin damlalari dusmuyordu uzerine.
sh139

İki nokta arasinda gidip gelen insanlar, bunlardan rahatsiz edici olana odaklanirlar cogunlukla.
sh164

Kendi ruhunu dinleyemeyen baksa ruhlari duyamaz.
sh202

Eliot der ki: ‘Hayattaki sorunlarin yarisi, kendisini onemli gormek isteyen insanlar tarafindan uretilir.’
sh206

Kendini yuceltmek isteyen hicbir benlik basarisini kendi basina kutlamazdi cunku, seyirci de gerekirdi.
sh220

“O hayatima girmeden once beni bana gosterecek bir aynam yoktu. Bana ‘Sen degerlisin’ diyecek biri yoktu. Aynam yoktu ve ben bir hictim.”
sh221

Hukum O’nundur.
sh224

“Hayatin basi ve sonu anlasilmadan ortada yasananlar anlasilamaz.” Goethe
sh233

Bir insanla mutlak anlamda ancak Mutlak Varlik olan Yaratici ilgilenebilir. Gecenin ucunde uyanip Yaraticiyla iliskiye gecmek, O’nunla konumsak, O’na halinizi arz etmek istediginizde, O, “Biraz mesgulum, su an Samanyolu’nda bir yildizin yaratilmasiyla ugrasiyorum, isim yarim saat sonra bitecek, biraz beklemen gerek,” demezdi. Cunku Mutlak Varlik olan Yaratici, her an her seyi yaratabilen, her an her seyle ilgilenebilendir. Her an her insani ayri ayri duyabilir, dinleyebilir, ayni anda yildizlari yaratabilir, ayni anda deniz altindaki baliklara rizik verebilir. O’nun icin bir is bir baksa ise mani olmaz. Gunesin ayni anda milyonlarca aynada, parlak nesnede isigiyla, isisiyla var olmasi, bir anda bir cok yerde gorunmesi gibi, Yaratici da bir anda kudretiyle, ilmiyle, sonsuz isimleriyle var olabilir, sonsuz yaratmayi ayni anda yapabilir.
sh257

İnsanin da istedigi gunesin aynalarda, denizin kabarciklarinda var olmasi gibi baskalarinin dunyasinda varolmakti belki. Ama Yaratici dolayiminda tesis edilmeyen bir varolus bicimi, insanin yuzunun aynadaki goruntusunden oteye gecmiyordu. Gunesle kendi yuzunun aynadaki varolus biciminin farkliligi, gunesin latif, nurani olmasindan kaynaklaniyordu. Yaratici dolayiminda kurulmayan her iliksi, her varolus bicimi letafetini kaybediyor, katilasiyor sadece imge duzeyinde kaliyordu.
sh265

Baskasinin dunyasindaki biz, aynadaki goruntumuzden farkli degildir.
sh270

Aşkın gucu ve zayifligi; var olusunun anlamini, onemini ve degerini Mutlak Varliga degil senin gibi bir insana yuklemendendir.
sh271

Varolusumuzu iliski icinde oldugumuz insanlarin aynasinda varolmakla bagimli kilmanin yokluktan cok az farki vardir.
sh272

İnsanlar onlar tarafindan sevilme cabamizi bir kere fark ettiklerinde, kendi ellerinde inanilmaz bir guc hissedebiliyorlar. Varolusumuzu onlarin aynalarinda yansittiklari seyle ozdeslestirdigimizi anladiklarinda daha da cimrilesiyorlar, bizimle oynamaya baslayabiliyorlar. Yani bagimliligimizdan yararlanabiliyorlar.
sh273

Benimkisi aynalar koridorunda bir askmis meger. Kendim ile yansimami birbirine karistirdigim ve yansimalarimin bagimlisi oldugum bir ask.
sh274

Yildizlar gece cikiyor. Yildizlari gormek isteyen insan geceye razi olmali. Hayatinin yildizlarina ulasmak istiyorsan, icindeki geceye razi olmalisin.
sh274

Yaratici ile kurulacak ontolojik baglilik, iki kisilik bir evrenden beklendigi anda, ask en buyuk darbesini yemistir.
sh276

Ama bu kaybin adini dogru koymak gerekli. Dogru seyin yasini tutmak cok onemli.
sh292

İyi bir arkadasin, sana bir varolus bagislamayacagini, bagislanmis bir varolusu ancak yansitabilecegini bil, yeter.
sh292

“İnsanin yuruyerek kurtulamayacagi hicbir can sıkıcı dusunce bilmiyorum.”  Kierkegaard
sh302

Eskiler, “El cezaü min cinsil amel” derler, yani “cezalar amellere goredir.”
sh315


***

Paylasmaya da doyamamis olmaliyim sanki :)

Bir tutam daha:
***

"Aynalar Koridorunda Ask" kitap tanitimi icin tiklayiniz.

26 comments: