Sunday, August 2, 2015

3'ü 1 Arada Okuma Halleri

Uzun zaman sonra bir Okuma Halleri yazısından merhaba!

Şimdi yine "Ahh nerde eski günler, eski okuma hallerim, peş peşe bitirilen kitaplar" türü mazi edebiyatı yapmayacağım. Çünkü; gün günü tutmuyor, gün günün aynısı olmak zorunda da değil, bunu iyice kavradım. Bu yüzden bugünün gerekleri neyse onu yaşamalı. Toplumsal mesajı da verdiğime göre, konuya dönebilirim :)

Bu sene, özellikle okul sezonu, uzun uzadıya kitap okumaya ayıracak vaktim olmadı. Ben de çareyi biraz daha dergilere yönelmekte buldum. Hem daha hafif (çantada taşımak için), hem de içerik sayfalar bazında olunca daha pratik geldi. Şöyle ki, serviste ya da toplu taşımada 5-10 dakikalık vakit varsa, 1 hikaye belki 1-2 şiir/deneme okunabiliyor. Bir sonraki fırsatta yine birkaç sayfa... Belki de kişisel alışkanlık, kitap okurken bir önceki okuduğum sayfanın ne olduğunu çok net hatırlamaktan yanayım. Aksi durumda, sanki konuyu kaçırıp saygısızlık ediyormuşum gibi geliyor.



Yaz dönemi ise "3'ü 1 Arada" formatına döndüm. 
Hiç denediniz mi bilmiyorum. Birden fazla (mümkünse tür olarak farklı) kitabı bir arada okumak çok keyifli oluyor. 

Örnek vermem gerekirse; 
Veba (1 adet Dünya Klasiği-olmazsa olmaz), 
İki Dirhem Bir Çekirdek (Deyimler Sözlüğü/Deneme-aylar önce başlamıştım), 
Unutma Dersleri (1 adet akıcı güncel roman-hiç hesapta yokken hayatıma giren-belki kapağından belki adından bilemediğim!).

Şu ara sıcak havaların dayanılmaz kasvetini, balkonda bu 3 kitabı evire çevire okumak suretiyle dağıtıyorum. Tavsiyedir; hem balkon hem de kitaplar ;)

***

OKURLARA SORU: Peki sizin okuma alışkanlığınız nasıldır?

ARKASI YARIN: Balkon Halleri ve Bitince Kitapların Tanıtımı.

Okurlara sorumu yöneltip, gelecek vaatlerimi de yaptığıma göre artık gidebilirim. Mutlu pazarlar :)

***


Beirut - A Sunday Smile

19 comments:

  1. Okuma alışkanlığı bebeğim olduktan sonra değişti ..daha çok bez bebek şampuanı gibi ambalajları okur oldum..okumayı seven asla okumayı ihmal etmez..yani kitap olmasa bile mutlaka okuyacak bişey bulacaktır ..ister bi tabela olsun ister bir broşür olsun fark etmez..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne doğru bir yorum :) Tabela konusuna ben de dahilim. Anlamadığım bir dilde bile olsa bayılırım tabela okumaya. Dilerim, bebeğiniz biraz daha büyüyünce eski okuma alışkanlığınıza dönebilirsiniz. Ama ambalaj okumak da eminim güzeldir ;)

      Delete
    2. Ama çok farklı şeyler öğreniyorum o ayrı tabi :)

      Delete
    3. Muhakkak ki öğreniyorsunuz ve bunları da öyle tatlı paylaşıyorsunuz ki blogunuzda... Çok takdir ediyorum! O verdiğiniz tarifleri sadece anlatımınızı okuyarak tatmış, bahsettiğiniz duyguları yaşamış gibi oluyorum.

      Delete
    4. Çok teşekkür ederim..kalbiniz güzel .

      Delete
  2. Zaman darlığı herkesin belalısı. Kütüphanede nice eserler bekliyor, gözümün içine bakıyorlar hatta. Fakat heyhat zaman yok.

    Kafka Okur'u merak ediyorum. Çevremden olumlu tepkiler geliyor.

    Beirut'u severim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beirut'u sevmeyen ölsün :D

      Bilemiyorum Zihin. Hep vakit darlığı diyoruz ama acaba vaktimizi boş ve gereksiz şeylerle dolduruyor olabilir miyiz?!

      Belki de okuduklarımı paylaşırsam, eski hevesim gelir diye düşünüyorum. Kim bilir :)

      Kafkaokur'a şans vermelisin.

      Delete
  3. Aaa den arka arkaya iki hün post mu gireceksin aban mı öyle geldiii :) arkası yarın tanıtım demişsin amaa hadi bakalım görelim , uzun zamandır aradığım belli kitaplar var bula ıyorum bulamadıkça inatlaşığ başka kitaba da geçemiyorum ..
    Üniversite yıllarında genellikle öyle olurdu 4 in 1 bile olduğu olmuştur ama şimdi iş hayatında zor oluyor bilmiyorum neden :/
    Soruna gelecek olursak ; eğer az sayfalı bir şeyse bitirmedn kalkmam başından ki zaten az sayfalıysa yüksek ihtimal e kitap şeklinde okuyorum artık , değilse kitabın türüne göre değişiyor açıkcası her kitabı her yer okumam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bak şimdiiiii! Böyle şeyler yazıp amacın beni kışkırtmak, gaza getirmekse her gün 1 post girer siz değerli okurlarımı pişman ederim :P Yaparım, yapmadığım şey değil üstelik ;)
      Şaka bir yana "yarın" olmasa bile vaadlerimi yakın zamanda tutmak istiyorum.
      Şu e-kitap olayı nedense pek parlak fikir gibi gelmiyor. Belki dokunmak, altını üstünü çizmek, kimi zaman kahvemi kimi zaman gözyaşımı aktarmak istediğimden ben normal kitap okumayı seviyorum.
      Ha bir de, pek dijital işim olmasından ötürü, bir tepki babında da olabilir.

      Hangi kitapları bulamıyorsun? merak ettim...

      Delete
    2. Einstein'nın kendi yazdığı kitapları bulamıyorum mesela yok nereye gidersem gideyim hep einstein üzerinden yazılmış kitaplar ..
      e-kitap olayını istesek te istemesekte hoşumuza gidecek afede buna mecburuz çünkü belli bir süre sonra normal somut kitap okumak bir lüks haline gelecek .. Her ne kadar endüstriyel ormanlar yaratılmaya çalışılsa da gittikçe karmaşık ve artan hale gelen kırtasiyeciliği azaltmanın başka bir yolu yok , bizden sonrakilerin de yeşili görebilmeleri için e- kitaba yönelmek şart .
      Bi de bi de yarın bugün olduuu :))

      Delete
    3. Bakarak olayım da bulursam haber veririm.
      E-kitap konusunda duygusal düşünüyorum sanırım. Aslında ağaç yorumun da doğru. Bilemedim :/
      Bu arada, yapamaz diyenlere inat yeni post'umu yayınladım bile :P

      Delete
  4. Ben de aynı anda birkaç kitabı okurum. Hatta bazen bu sayı 4-5 kitaba kadar çıkar. Evde daha ağır kitapları okurken okulda okuma saatlerinde veya boş derslerimde okumak için daha basit, eğlenceli akıcı kitapları tercih ederim. Bazen bir kitabı okurken sıkılırsam araya başka kitaplar sokar nefes alırım. Bende de durum bu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katılıyorum. Ağır kitaplar, evde hakkını vererek okumayı gerektiriyor.
      Sıkılınca araya kitap alma işine ben de başvuruyorum bazen. Güzel de oluyor :) Tekrar hızlanma açısından.

      Delete
  5. Okumayla aram çok çok kötü ne yapcam orası muamma hatta bu kötü duruma rağmen nasıl yazıyorum orası da muamma :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gerçekten ilginçmiş. Bence okumadan yazabilmek daha büyük başarı :)
      Mesela ben okumayı azaltınca paralelde yazamıyorum da..

      Ne yapabilirsin... Naçizane tavsiyem, sevdiğin türlerle ilgili kitap yorumlarına göz at. Bazıları fazla spoilera kaçıyor, ama bazıları da cidden faydalı oluyor.

      Delete
  6. Okuma aliskanligim bu senenin basindan beri dorukta. Ramazan'da iki haftada on yedi kitap bitirmis bulunuyorum. Sene basinda kendime bir sözüm vardi, evde olan kitaplar okunmadan yenileri alinmayacak diye fakat bu kitaplara acik kütüphaneden ve kilisenin kütüphanesinden ekledigim kitaplar eklenince - olmadi galiba, sözümü tutamadim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. 17 kitaplık rekoruna imreniyorum Ahucum. Darısı başımıza :)
      Yeni sözler, yeni rekorlar... neden olmasın?

      Delete
  7. Kaç zamandır okumamışım, özlemişim yazdıklarını yahu :) İlaç gibi geldi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. İlgicimm ne iyi yaptın da geldin! Hoşgeldin ;)
      Nasılsın görüşmeyeli? Okul bitmiş olmalı...

      Delete