Tuesday, December 10, 2013

Ebruli Haller 5 ~ Boya Hazirlama

Ebru mutfagindaki bir diger onemli ve de mesakkatli is, boyalari hazirlamak.

Daha evvel Boya Ezme bolumunde bahsettigim gibi hazirlayip beklettigimiz yahut satin aldigimiz :) boyalari, su ve öd kullanarak acmamiz, kivamina getirmemiz gerekiyor. Baslangic asamasinda[zemin battal ebrusu icin] ayni renkten 3 farkli kivamda boya hazirlama tarifi verecegim.

Malzemeler:

-Daha onceden ezilip hazirlanmis boya











-Su, pipetli suluk

-Öd [ilk kez duyanlarin tuhafina gidiyor. "Ödüm koptu" deyimindeki öd'ler ebru boyalarina kuvvet katmaya yariyor.], öd pipeti


-Neft [cam terebentin, bu da boyaya kuvvet katiyor, öd'den daha etkin.], pipet

-3 boy kavanoz

-Cay kasigi, firca

Hazirlanmasi:



Yukaridaki kolajda birinci kivam boya hazirlama asamalarini numaralandirdim. 

-190 cc'lik bir kavanoza 1-2 cay kasigi boya koyup, 3/4'unu su ile dolduruyoruz. Suyu ilave ederken kasiktaki boya bulasigini da yikamayi ihmal etmeyelim [puf nokta :)]. Firca ile bir miktar karistirip 50 damla öd ekliyoruz. Burda dikkat edilmesi gereken kisim, fircaya öd degdirmemeliyiz. Karistirma fircasi ile iyice karistirdiktan sonra, ilk renk boyamizi elde etmis oluyoruz. 1. kavanoz, zemine ilk serpecegemiz boyadir.

-Birinci boyanin yarisini ikinci kavanoza ayirip, 20 damla daha öd ekleyip tekrar karistiriyoruz. Elde ettigimiz bu 2. renk boyayi 2. katmanda öbek serpme yapmak icin kullanacagiz. [NOT: 2. renge daha fazla öd ekledigimiz icin, 1.ye gore daha kuvvetli. Yani birinci katin ustune attigimizda, kendi gucune gosterip daha acik renk desenler olustururken 1. katin sıkısmasını saglayacak. ]

-Son olarak da yine ilk kavanozdan ikinciye boya aktarirken, bir kismini da daha ufak bir kavanoza aktarip birkac damla neft ilave ediyoruz. Bu kavanozun agzini sıkıca kapatip calkalamak suretiyle, en ust kata serpecegimiz neft boyamizi da hazirlamis oluyoruz.

Afiyet olsun!

***

Yukarida bahsettigim su-öd-boya miktarlari tamamen tahmini. Kivamlari kontrol etmek ve en ideali tutturmak icin tekne basina gecip denemeler yapmamiz lazim. Ufak serpmeler yapip musvedde kagitlara cekerek; boyanin akip-akmadigi, kumlanma olup-olmadigi..vs durumlarina gore öd-su-boya eklemeleri yapabiliriz.

***

Ebruli Haller anasayfasi icin tiklayiniz.

No comments:

Post a Comment