Friday, June 21, 2013

Midsummer ~ Ne ola ki?


Midsummer... En uzun gun, 21 Haziran, yaz gundonumu, barisin ve guzelliklerin sembolu...

Kuzey Avrupada, ozellikle de Iskandinav ulkelerinde ciddi onem teskil eden Midsummer; yilbasindan sonra cosku ve sevincle kutlanan en buyuk bayramdir.

Neden bu kadar onemli ola ki diyerekten ufak capta yaptigim arastirmalara gore:


  • Malumunuz; kuzey ulkelerinde yazlar cok kisa, kislar alabildigine uzun ve karanlik gecer. Bu sebeptendir ki, yazin en etkili donemi kabul edilen Midsummer coskuyla kutlaniyor.
  • Hatta uzun gunleri firsata donusturmek maksatli, nisan-dugun vs. onemli hadiseleri bu doneme denk getirmeye calisirlarmis.
  • Bizlere oldukca uzak bir kavram olan upuzuuuun 5-6 haftalik tatil sezonunun da baslangici kabul edilir. Tasi, taragi, bavullari toplayanlar yollara duser.
  • En onemli husus, ailecek kutlaniyor olmasi.
  • Bircok Avrupa ulkesinde ates yakarak, Isvec'te gordugum kadariyla da Midsummer pole [maypole] dedikleri bir diregi susleyip sehrin cesitli yerlerine tasimak suretiyle gun boyu etrafinda danslar edilir.

temsili midsummer pole

  • Susleme demisken... Bu donem topragin da en verimli oldugu vakitlere denk geldiginden, insanlar otlari toplayip arabalari, tekneleri suslemek icin kullanirlar. Sonra da araclara atlayip karadan, denizden bir yerlere gitmece :)
  • Etrafta yoresel kiyafetler giymis, yas ortalamasi yuksek sevimli insanlara rastlamak mumkun :)
  • Bizdeki pazarlar misali kurulan tezgahlarda envai cesit urun, ozellikle de sekerleme ve cicek turleri satiliyor. Bugunun serefine magazalardaki dehset indirimleri de unutmamak lazim! Ister istemez alisveris furyasina kapiliyorsunuz. 
  • Kuzeylilerin hayli akilli olduklarini bir kez daha anlamama sebep olan durum: 21 Haziran'in h.sonuna denk gelmesi ihtimaline karsin, "21 Haziran haftasinin Persembe ogleden sonra ve Cuma gunu" seklinde formulize edilip tatil ilan edilmis. Pes ama! :)
  • Norvec ve Isvec'teki bir inanisa gore; bu gece topladigi cicekleri yastiginin altina koyup uyuyan genc kizlar, gelecekteki eslerini ruyalarinda gorurlermis. 

Gorduklerim, duyduklarim, okuduklarima ait bir "ne ola ki" yazisidir. Bilgiler yalan yanlis olabilir, belirteyim :)

Ozetle; bizdeki Nevruz misali, dogaya sukran maksatli bir bayramdir Midsummer. Kutlu olsun!


***

Fotograflar: Arzu Fatma DOGAN
Karlskrona, Isvec
21 Haziran 2012

***

3 comments:

  1. Maypole etrafinda yaptiklari en meshur dans bizim "ku vak vak vak" diye bildigimiz sarki http://www.youtube.com/watch?v=on9PLzlY0Ww :)

    ReplyDelete
  2. Aaa sen isveçle norveç'e de mi gittinn :O bak işte şimdi kıskandım oralara gidemedim ben daha özellikle Norveç'e gitmek çok istiyorummm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sadece İsveç. Umarım sen de gidersin, çok daha iyi koşullarda ;) bu da benim gelmiş geçmiş en sevdiğim fotoğraflarımdan biridir:http://afede-hali.blogspot.com.tr/2013/06/takvimlerde-yolculuk-midsummer-yaz.html?m=1

      Delete