Sunday, June 15, 2014

Gune Al Pacino'lu Merhaba: Insomnia

Cogu haftasonu sabahi "saat kac oldu acaba" sorusuyla telefonu elime alip, "ama neden bu kadar erken" sitemiyle birakiyorum. Su biyolojik saatimin ayarlariyla oynamanin bir yolu var midir acaba?

Bu cumartesi sabahi da plansiz ve dengesiz bir sekilde gune merhaba diyince, diskimdeki filmlerden gozume en manidar gorunen "Insomnia" oldu nedense :) Ve boylece sevgili Al Pacino ile beraber kahvalti etme serefine eristim.

Evet, Al Pacino ve cocukluktan kalma sevdam gerilim/korku/polisiye türü filmler. Nasil bir cocukluk demeyin :) Gizemli, gerilimli yapimlari oldum olasi sevmisimdir. Birincil sebep de ustad Antony Hopkins ve Hannibal'dir :) Buradan kendisine selamlar, sevgiler.

***

Insomnia, 2002 Amerikan yapimi bir Christopher Nolan filmi. 

Basrollerde Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank oynuyor.


Hikaye Alaska'da geciyor. Tam da "beyaz geceler" zamani... Hani neredeyse tum gun gunesin hic batmadigi vakitler. [Bu noktada anmamak olmaz: http://afede-hali.blogspot.com.tr/2013/06/takvimlerde-yolculuk-midsummer-yaz.html] Esrarengiz bir cinayet vakasini cozmek icin Los Angeles'dan gelen iki deneyimli dedektif ve bir yerel dedektif [Hilary Swank]'in bu ugurdaki cabalari, umulmadik bir yone dogru suruklenir.

Izledigim en iyi polisiye/gerilim diyemeyecegim ama altini cizmek istedigim 2 konu: 

-Al Pacino'nun, saat farkindan ve gunesin hic batmamasindan dolayi dengesi bozulur ve tum film boyunca[yaklasik 1 haftaya tekabul ediyor] "insomnia"ya tutulur. Bu sekilde cinayeti cozmeye calismak zorunda kalir. Rolunu o kadar ustaca oynamis ki bu hastaliga yakalanan birinin ruh halini birebir kavrayabiliyorsunuz. Sanirim, bu film icin aylarca uykusuz kalmis ustad.
-Filmin cekildigi cografya cok guzel. Kuzeyde gecen her film, sirf bu sebepten 1-0 onde basliyor diye dusunmekteyim :) Belki de benim kuzeye olan hayranligimdandir, kim bilir.

***

Altini cizdiklerim:


***

İyi polis bulmacanın parçalarını birleştiremediği için uyuyamaz. 
Kötü polis ise vicdanı el vermediği için.

***

Sonsoz niyetine:


***

Her ne sebeple olursa olsun uyku bozuklugu, cok cok kotu birsey. 
Herkese iyi uykular, tatli ruyalar :)

No comments:

Post a Comment