Monday, September 30, 2013

Jinnah/Cinnah

Gelsinfest kapsaminda Baglarbasi Kultur Merkezi'nde izledigim Cinnah; kendime verdigim dogumgunu hediyem :)

Dogumgununu Pakistan'in kurulus/kurtulus hikayesinin anlatildigi bir filme giderek degerlendiren kac insan vardir bilemiyorum. Ama gayet hosnut kaldim, gerek kurgu gerek konu itibariyle...

Oncelikle, filmin yorumsuz olmadigini belirtmeliyim; kurtulus hikayelerinin cogunda oldugu uzere. Daha evvel, Muhammed Ali Cinnah ve Hindistan-Pakistan ayrimina iliskin bilgi sahibi olmadigimdan, dogruluk/abartilik dengeleri uzerine yorum yapamayacagim. Ancak kurgu itibariyle basarili buldugum bir film. Gecmis-gelecek arasi gecisler cok guzel yansitilmis. Mesela, gunumuzden yasli Cinnah'a iliskin bir sahne. Gecmiste yasanan bir olay animsaniyor, yorumlaniyor, acaba farkli bir adim atilsa nasil olurdu diye sorgulaniyor. Kelebek etkisi misali... Ve bu noktada Cinnah gencligine gidiyor, yasli-genc Cinnah bir sekilde yuzlesiyorlar. 



Filmin tanitim sayfasindan:


Ülke : UK
Süre : 110 dk / min
Yapım Yılı : 1998
Yönetmen : Jamil Dahlavi
Senaryo : Jamil Dahlavi, Akbar Ahmed
Müzik : Nigel Clarke, Michael Csanyi-Wills
Oyuncular : Christopher Lee, James Fox, Maria Aitken, Shashi Kapoor
Dil : İngilizce, English
Altyazı : Türkçe, Turkish
Ödüller : Grand Prize, Zanzibar International Film Festival, Silver Medal (Best Foreign Film), Worldfest Housten, Gold Award, Flagstaff Film Festival USA, Nominated for a Golden Pyramid, Cairo International Film Festival

Cinnah, Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah’ın hikâyesini perdeye aktarıyor.

Film Hindistan’ın bölünmesinin dramatik hikâyesine, Genel Vali Lord Mountbatten, Cinnah, Gandi, Nehru ve kurnaz Lady Mountbatten arasındaki entrika ve tartışmalara odaklanıyor.

Film genç ve yakışıklı idealist Cinnah’ın, Hindistan halkını yabancı hakimiyetinin külfetiyle aşağılamasından kurtarma düşlerinin siyasetin gerçekleri ve kıyıcılığı karşısında düğümlenmesi ve zora girmesini hikâye ediyor. Cinnah, halkının kaderinin iki dudağı arasında olduğunu, bir milletin doğumunun aynı zamanda bir ülkenin ve ailesinin parçalanması anlamına geldiğini bilen becerikli ve ileri görüşlü bir adamın serüveni.

1 comment:

  1. Hello,

    I would like to get the subtitles of this film in Turkish, please help me to find out.

    thanks

    hamzalaiq@gmail.com

    ReplyDelete