Tuesday, March 19, 2013

Paris ~ Notre Dame

Hotel de Ville'i ardimizda birakip Paris'in "St."li mahallelerine dogru yola koyulduk. İlkbahar bitmeden Notre Dame'a varmaliydik. Acikcasi, bu kadar Notre Dame meraklisi olmamda kamburun etkisi yadsinamaz :)



Notre Dame, gotik bir mimariye sahip Roma Katolik Katedrali. 1163 yilinda yapimina baslanmis, 1345'e kadar surmus. Konumu cok guzel. Seine Nehri'nin kiyisinda, insanlarin vakit gecirebilmeleri icin elverisli bir bahceye ve manzarayi seyredebilmek icin kocaman bir amfiye sahip. 

Katedral icinden gorunumler
Katolik kulturunu bilmedigimden katedral icindeki detaylari, figurleri yorumlayamadim haliyle... Ama fotografik olarak malzeme boldu. Sirf bu sebepten, diger gunler de bir sekilde yolumuzu Notre Dame'a dusurmeye calistim :)

Katedralin ic mimarisi, gorduklerim icinde en iyisiydi diyebilirim. Ancak Notre Dame'in asil olayi, dar merdivenlerden kulelere cikip, panoramik Paris manzarasini seyretmekti. Hele ki gunlerden İlkbahar ise :)



Fotograftaki figurlerden katedralde cokca var, gargoyle [Fransizca gargouille] olarak adlandiriliyor. Gotik bir mimari ogesiymis, asil amaci ise oluklarda biriken suyu tahliye etmekmis. Mitolojik inanisa gore gunduzleri taslasirken geceleri canlanirlarmis. [bkz. Vikipedi :)]



ara not: Kulelerden panoramiklik malzeme niteliginde bolca fotograf cektim suphesiz ki, en yakin zamanda paylasiyor olacagim :)


Seine Nehrine bakan cephesi
Nikah cikisi kutsal bir yeri ziyaret :) mutluluklar...
Sanat gorecelidir, her yerdedir..
Kilitler koprusu
Bu kopruye rastlayinca icim ciz etti. Daha once baska bir yerde fotografini gormustum. Kim bilir, kac milletten insanin dilekleri, dualari asili bu koprunun iki yakasinda. Herkesin gonlunden gecen dualar hayirli olsun. Amin :)





Paris Seyahati - Ana sayfasi icin: tiklayiniz.
Gezilesi/Gorulesi Yerler - Ana sayfasi icin: tiklayiniz.





No comments:

Post a Comment