Ebruli Haller 14 ~ Cicekli Ebru
Hatip ebrunun icadından sonra ebruda çiçek yapılmasına da çalışılmış ancak fazla başarı sağlanamamıştır. 1918 yılından itibaren merhum Necmeddin Okyay çiçek çalışmalarını islah ederek lale, karanfil, hercai menekşe, gelincik, gonca gül, kasımpatı, sümbül gibi çiçekleri doğal şekline en yakın şekilde resmetmeyi başarmıştır. Onun yetiştirdiği merhum Mustafa Düzgünman'da bu tarza papatyalı ebruyu ilave etmiştir. Çiçek yapımında önce damlatılan yeşil boyalardan sap ve gövdeler, daha sonra da bu sap ve gövdelerin uygun noktalarına bırakılan diğer renklerden çiçekler yapılır. Çiçek ve hatip yapımında kullanılan boyaların çok iyi terbiye edilmiş olması ve diğer ebru çeşitlerinde kullanılan boyalara göre daha koyu bir kıvama sahip olmaları gerekir. Ancak böylelikle boya damlaları şekil vermek için bizle lastik gibi uzayarak çekilebilir ve arzu edilen yerde bırakılarak istenen motifler elde edilebilir. Çiçekli ebrular Necmeddin Okyay'ın talebesi Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'in teklifi üzerine sanat tarihimizde Necmeddin Ebrusu ismiyle anılmaktadır. Merhum Okyay'ın Üsküdar yeni Camii imamı olması sebebiyle hatip ebrusuna karşılık çiçekli ebruların da imam ebrusu olarak anılması Reisülhattatin Hacı Kamil Akdik (1861- 1941) tarafından teklif edilmişse de Necmeddin Ebrusu denilmesi daha uygun bulunmuştur.
Mükemmel olmuş senin çalışmaların :) Tebrikler... 3 koca valiz açılıp yıkanıp ütülenmeyi, yerleştirilmeyi bekleyedursun ben senin blogunda aldım nefesi :) Ben yokken ne çok yazmış bu kız dedim aşağılara kayarken :) Bu arada telefonum garantiye gitti line bi süre iptal merak etme oldu mu cancağızım .*
ReplyDeleteAhh canimcim, hosgeldin! Okullar acilana kadar yikar, utuler, yerlestirirsin artik. dert etme :P Line gelene kadar buralardan idare edecegiz artik. Iyi oldu haber verdigin, iskillenmeye baslardim yakinda ;)
Delete