Wednesday, January 13, 2016

Dizi Meydan Okuması Başlasın! ~ 1, 2, 3, 4, 5

Merhaba!

Madem komşumuz Zihin davet etti, birazcık gecikmeli de olsa bir yerden başlamak lazım Dizi Meydan Okuması'na. Fakat, en baştan söylemeliyim; pek dizi geçmişim yok, daha doğrusu dizilere (özellikle de çok uzun süreli olanlar) ayıracak fazla vaktim yok. Bu yüzden sık sık aynı cevapları vereceğim gibi duruyor.


1- En sevdiğiniz dizi hangisi?



"En sevdiğiniz" ile başlayan her soru iddialıdır. Haliyle, tek bir cevap vermek kolay değil. Hiç düşünmeden aklıma gelen ilk 2 diziyi yazıyorum: Six Feet Under ve Leyla ile Mecnun.

Daha önce de biraz bahsetmiştim. Six Feet Under, Zihin sayesinde geç öğrendiğim, çok sevdiğim bir dizidir. Hatta, bu diziyi izlediğimden beri, artık hiç bir şey eskisi değil gibi iddialı bir laf bile edebilirim.

Ölüm. Muhakkak ki; her canlının çeşitli kereler muhattap olacağı bir duygu. Böyle olmasına rağmen, pek de bahsedilmek istenmez. Bu dizide enine boyuna, öyle çok işleniyor ki ölüm, hem de güncel hayatla iç içe harmanlanmış olarak... Sanki unuttuğumuz, değerini bilmediğimiz güzellikleri hatırlatmak istercesine. Her bölüm ayrı bir serüven. İzlemeyenler için çok da spoiler vermek istemiyorum. Mutlaka izlenmeli (ölmeden) deyip, cevabın ikinci kısmına geçiyorum :)

"En sevdiğiniz" lafı söz konusuysa, Leyla ile Mecnun'u anmamak olmaz. Bir dönem bu diziyle yaşadım ben. Bazı bölümleri döndürür dolandırır izlerdim. Blogta da çok alıntı yapardım hatta. Hala da canım sıkılsa "1 bölüm L&M açayım" moduna girerim. Bence, Türk dizi tarihinin en kült, en absürd yapımıdır. Bir şeylerle bu kadar rahat dalga geçen, güldürürken bir anda hüzünlendirebilen başka bir diziye daha rastlamadım.  

2- En sevdiğiniz dizinin en sevdiğiniz sahnesi hangisiydi?


Cevabım, Six Feet Under 2. sezon 8. bölüm sonu. Kısaca bahsetmek gerekirse; o bölümün cenazesi motorsiklet tutkunu bir adama aittir. Her zamanki gibi tatlı dilli, güler yüzlü Nate'imiz rahmetlinin eşiyle muhabbet eder, bir nevi teselli babında. Bir süre sonra kadından malikaneye bir zarf gelir, içinde rahmetli eşinin motorsikletinin anahtarı ve Nate'e bir not. Sonrası zaten video'da. Ben ki; yanımdan motorsiklet geçerken bile "ayy acaba başına bişey gelir mi" endişesi yaşarım. Bu bölüm sonrası, motorsiklete binip o rüzgarı hissetme hevesine kapılmıştım. Tabi ki bu his hala heves olarak varlığını sürdürüyor :) 

3- Herkesin mutlaka izlemesi gerektiğini düşündüğünüz dizi hangisi?

3. soruya geldik, cevabım yine aynı olacak. Tekrar ediyorum: herkes ölmeden Six Feet Under'ı izlemeli. Hatta mümkünse yaş fazla ilerlemeden...

4- Çok daha fazla insanın izlemesini istediğiniz dizi hangisi?



Bu cevap biraz göreceli geldi. Ben şöyle yorumladım: aslında çok daha fazla kişi izlemeliyken, maalesef az izleyici kitlesine maruz kalan dizi: ŞUBAT.

Bu diziyi nasıl keşfettim ve nasıl vuruldum hatırlamıyorum. Fakat, o dönem günlük planlarımı Şubat'a göre yapıyordum. Senaryosu, oyunculuklar ve özellikle yapım çok kaliteliydi. Kurgu karmaşık ve kafa yormak gerektirdiği için pek izleyeni çıkmadı. Malum, insanların çoğu tv karşısına geçip, kesinlikle kafa yormadan emek sarfetmeden diziler izlemek istiyor. Dolayısıyla, Şubat henüz anlatmak istediklerini anlatamadan 1 sezon sürebildi. 

5- İptal olmaması gerektiğini düşündüğünüz ama iptal olan dizi hangisiydi?


5. soruda 3. kez yine bir Onur Ünlü dizisinden bahasedeceğim: Beş Kardeş
Daha önce şurada da yazmıştım. Bu dizi de yine reyting kurbanı olan (umarım sadece reyting'tir) güzel bir yapımdı. Şubat kadar bile dayanamadı, sadece 13 bölüm sonra zoraki bir final yapmak durumunda kaldı. Üzücü. Gerçek hayatta da buruk gelir, anlatacak çok şeyin varken durdurulmak, konuşmaya müsade edilmemek. Keşke biraz daha sürseydi dizi, biraz daha derdini anlatabilseydi.

Bir çırpıda 5 soru yanıtlamış oldum. Umarım diğerlerini günü birlik cevaplayabilirim.

Finali, Şubat'tan bir video klip ile yapayım: 

Yalansın Dünya

12 comments:

  1. yaa Leyla ile Mecnun deyince şimdi en sevdiğim diziye nasıl Behzat Ç'yi yazmadım diye ahlandım:(
    sanırım dizi deyince aklıma yabancı geldi sadece..
    yahu ben hala Six Feet Under'ı izlemedim. çok ayıp yapıyorum galiba:(
    Beş kardeş beni de çok üzmüştü ya.. ama ne yazık ki reyting den fazlası var bence bitişinde.. üzücü.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben senden ilham aldım Elif, Mozart in the Jungle'a başlıyorum! Bence bu meydan okuma sonunda sen de kendine bir iyilik yap ve SFU'ya başla artık :)
      Evet, direk yabancılar geliyor akla. Ben baş tacımı ilk soruya oturttum :D

      Delete
  2. Six feet under a başlamıştım bugün😎iyi denk geldi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aaa demek başladın! Yahuuu asıl dizici sensin. Ben hep boş bırakıyorum soruları :)

      Delete
  3. SFU ve LM zaten efsaneler :) Üzerine daha söylenecek bir söz bulamıyorum.

    Fakat Şubat'ın da -burada okuduğum kadarıyla- bir şansı hakettiğini düşünüyorum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaten bir sezoncuk dizi, belki bir ara vakit ayırırsın :)
      Komşum, günü gününe yazamıyorum. üzgünüm :/

      Delete
  4. Leyla ile Mecnun varsa no problem :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tabiii :)
      Sen de başladın mı meydan okumaya?

      Delete
  5. Bu etkinliğe ben de katılmak isterdim ama ben de diziler konusunda pek iddialı değilim. Sanırım meydan okuma bitince ben bütün soruları tek bir postta yazarak cevaplandıracağım.

    Six Feet Under'ı eşim de çok sever ve bana mutlaka izlememi söyler. Sömestr tatilinde başlayayım o zaman :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba, bence de sömestr'da başlayıp peş peşe izlemek çok iyi fikir ;)

      Benim de pek dizi geçmişim yok, maksat muhabbet olsun :) Sizi de bekleriz meydan okumaya.

      Delete
  6. Hiç izlemedim leyla ile mecnunu ama çok sadık ve fanatik bi kitlesi var. Her gördüğümde şu diziyi neler kaçırdım acaba diye merak ediyorum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle doğru tespit: çok şey kaçırıyorsunuz ;)
      Biriyle tanışınca genelde şu tahmini yapmaya çalışırım, "acaba L&M'yi izlemiş midir" :D Bir nevi karakter analizi gibi geliyor.

      Delete