Saturday, May 24, 2014

Barfi ~ Askin Dile Ihtiyaci Yoktur!


Bir film izledim ve hayatim degisti! - 2
1. si icin bkz. 3 Idiots

Yine, yeni bir harika Hint filmiyle daha karsinizdayim. Adamlar bu isi gercekten biliyorlar. "Oyle bir film hazirlayalim ki izleyenlerin yuzunde gulucukler actirmama, kalplerine dokunmama ihtimalimiz olmasin." demisler ve de basarmislar. 

Barfi; 2012 Hindistan yapimi komedi-dram turunde, Fransiz esintileri [ozellikle Amelie tadinda] ile Bollywood ruzgarlarinin karisimi bir mukemmel film. Hikaye cok naif, oyunculuklar ise harika.

Kuşbakışı Film:

Basrol kahramanimiz Barfi [Ranbir Kapoor], sagir ve dilsiz dunyaya geliyor, kisa sure sonra da annesini kaybettigi icin yasantisini hasta babasiyla surduruyor. Bu cumle itibariyle ne kadar da bahtsiz birisi gibi dursa da onun en buyuk sansi suratindaki kocaman gulumseme ve herseye pozitif bakabilme gucu. Hayat enerjisi o kadar yuksek ki filmin ilk sahnesinden itibaren surekli birileriyle kacma-kovalama modunda :) 

Ailesiyle beraber Barfi'nin yasadigi kasabaya tasinan Shruti [Ileana], yeni bir renge sebep olmustur Barfi'nin hayatinda. Barfi aşık olmustur! Cok gecmeden Shruti'ye hislerini acar, fakat Shruti nisanli oldugunu soyleyerek reddeder. Bu noktadan sonra Barfi, kizdan uzaklasmak yerine "Pekala oyleyse biz dostuz ve ben senin evlilik hazirliklarin icin elimden gelen yardimi yapacagim." seklinde bir not yazar, Shruti de bu ince teklifi kabul eder. Artik cok yakin dost olurlar. Fakat, kizin ailesi bu durumdan rahatsizdir. Shruti bir sure sonra evlenir ve baska bir sehre tasinir; fakat gonlu Barfi'de kalmistir. 

Diger yandan, Barfi ile cocukluk arkadasi otistik Jhilmil [Priyanka Chopra] arasinda cok tatli bir sevgi alevlenmeye baslar. Degisik olaylar bas gosterir ve Barfi ile Jhilmil duserler yollara. O yollar bir sekilde Shruti'ninkiyle kesisir ve bu sefer de 3'lu bir ask-dostluk karmasasina donusur. Fakat, Barfi kalbinin sesini dinler...

Tatli Detaylar:

-Filmin cogu sessiz olmasina ragmen [Barfi'nin dilsiz, Jhilmil'in otistik olusundan dolayi] jest ve mimikler oyle guzel kullanilmis, oyunculuklar o kadar basarili ki hayran kaldim dogrusu. Ve tum bu sessizlige ragmen askin bu kadar guzel anlatilmasi/yasanmasi da takdire sayan. 

Ozellikle Barfi'nin askini ilan etmesi ve sonrasindaki dostluk teklifine bayildim. "Askin Dile Ihtiyaci Yoktur" tabiri, ancak bu kadar guzel tasavvur edilebilirdi. Sanirim su video hislerime tercuman olacaktir:

Barfi`s Funny Style of Proposing | Ranbir Kapoor

-Barfi’nin ince taragi ve her firsatta cikarip sacini taramasi

-Jhilmil ile olan iliskilerinin naifligi, ayna ile iletisim kurmalari, serce parmaklarini kenetleyip uyumalari, Barfi'nin cebini tersine cevirip Jhilmil'e tutturmasi ve bu sekilde guvenini saglamaya calismasi... ve daha neler neler :)


-Barfi'nin "sadakat testi" sayesinde yakin oldugu kisileri sinamasi. [Ne kadar da mantikli aslinda!] Asagidaki video'dan gorulecegi uzere testin sonucu filmin akisini da belirlemis.


-Filmden mesajlar:





-Azicik Barfi olmak lazim su hayatta!

DON'T WORRY, BE BERFI!


***

Ne yazsam, ne cizsem filmin bana hissettirdiklerini tam olarak anlatamam. Ben bu filmi cok sevdim! 

Filmi bana tavsiye eden arkadasimin tanimi "modern zaman şarlosu" idi, kesinlikle katiliyorum. Ve kendisine [Gokhan Alper] bilahare tesekkurlerimi gonderiyorum, boylesi bir mutluluk kaynagi ile tanismama vesile oldugu icin. Insallah gunun birinde onun yonettigi bir film ya da filmcigi burada tanitabilmek dilegiyle ;)

Izleyin/izlettirin efenim, kesinlikle pisman olmayacaksiniz ;)

4 comments:

  1. çok güzel anlatmışsın eline diline sağlık ama çok spoiler vermişsin=)
    inşallah bir eleştiri yazına nail olabilirim=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tesekkurler :) Benim film anlatimlarim bol spoilerli olur.
      Seninkileri saniye saniye aktaririm artik :)

      Delete
  2. Çok spoiler almamak için başını okudum :) Amelie ve 3 İdiots dediysen tamamdır:) Tek merakım şu; karne haftasıı 11. sınıflarla izleyebilir miyim? İçerisinde absürt sahne var mı?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm bence yok ama yine de ogretmen bakis acisiyla degerlendiremedim.
      Bana sorarsan ogrencilerle izlemek icin 3 Idiots daha manidar ve iyi bir secim olurdu. Tercih senin hocam ;)

      Delete