Saturday, June 21, 2014

Dhoom 3


Bazi filmler icin hic dusunmeden, arastirmadan bilet alinabilir sinema kapisinda.

Mesela, cast'te Aamir Khan'in ismi geciyorsa, 
Mesela, 3 Idiots ile hayati degisenlerdenseniz,
Mesela, Filmin puani cok dusuk de olsa "vefa borcu"na onem verenlerdenseniz,
Bir zamanlar somurgesi oldugu insanlarla rekabet edecek duzeyde "kendi" kulturlerini yansitan filmlere imza atan insanlari cokca takdir ediyorsaniz,
"Bu filmi mutlaka sinemada gormeliyim" dusuncesiyle kendinizi beyaz perdenin onunde buluyorsunuz.


Hikaye 1990'da Chicago'da basliyor, gunumuze kadar suruyor. Buyuk Hint Sirki'nin sahibi Iqbal Khan bankaya borclanmistir. Caresizlik icinde cok iddiali bir gosteri hazirlar, fakat banka yetkililleri tarafindan kabul gormeyince intihar eder. Bu hazin olaydan cok etkilenen oglu Sahir, o gunden itibaren bankayi batirmayi amac edinir. Bu ugurda cok calisarak hem kendini gelistirir, hem sirki tekrar acar, hem de bankaya gereken dersi vermeye baslar. Ustelik sirlari ve becerisi sayesinde ardinda tek iz birakmadan Chicago'yu bir gosteri sahnesine cevirir.


Soygunlar sonrasi ardinda kasitli olarak biraktigi tek kanit; hintce bir yazi [babasinin son sozu] ve gulen surat maskesidir. Bu sebepten Hint polisinden yardim istenir ve olayi cozmek icin Jai Dixit ve Ali isimli 2 uzman, uluslararasi gorev icin Bombay'dan Chicago'ya gelirler.


Bu ikilinin katilmasindan sonra kahkaha ve aksiyonun dozu artiyor. Filmle ilgili ozellikle belirtmek istedigim nokta; bu adamlar insanlari guldurmeyi cok iyi biliyorlar. Is dolayisiyla bircok Hintliyle beraber calistim. Bunu guncel hayatta da onaylayabilirim ki; "Hintliler cok renkli insanlar ve kendileri hayattan keyif alarak yasarken, cevrelerine de bunu yansitiyorlar". Mesela bu filmin kategorisi aksiyon gibi degerlendirilse de benim icin mizahi yonu daha agir basiyordu. Cunku, aksiyon ve dans sahnelerinde "Hint Abartisi" hakimdi. Hal boyle olunca, gulmekten olayin ozunu kacirabiliyorsunuz. Bir de bu sahnelerin abartili tutulmasindan dolayi filmin 3 saati bulan bir suresi var. Hele ki is cikisi gec bir seansa gittiyseniz, bazi kisimlarda sıkılabilirsiniz, belirteyim.


Soz konusu bir Hint filmiyse dans performanslarindan bahsetmemek olmaz. Iste bu noktada sahneye Katrina Kaif giriyor. Kendisinin filmde cok etkin bir rolu olmasa da Aamir Khan ile iyi bir uyum saglamislardi. Bu sahnelerin coklugu filme muzikalvari bir hava katmisti. Benim hosuma gitti, hatta onlara eslik etmemek icin kendimi zor tuttum :)


Hintliler duygusal bir millet. Aksiyon, gulduru bir yana filmin dram yonunu de es gecmemek lazim. İlk yari sonunda bir sir paylasiliyor izleyiciyle ve filmin akisi da bu dogrultuda ilerliyor. Film yorumlarimda cok spoiler verdigim elestirilerini dikkate alarak bu noktada birakiyorum. Izleyecek olanlara iyi seyirler ;)

***

Film icerisinde sıkca tekrarlanan su sozler:
Biz O’nun (Allah’ın) insanlarıyız.
Bize kim meydan okuyabilir?
Umudun bin güneşi altında güneşlenerek,
Demir gibi güçlü bir irade ile,
Her adımda korkusuzca,
Kaderiniz elinizde yazılıdır.
İşte bugün gidiyoruz.
Ve sonsoz:
Gercek zafer intikamin degil, hayallerindir.
***

Buyrunuz trailer:

Dhoom 3-trailer

No comments:

Post a Comment