Saturday, April 27, 2013

Bir Araya Gelemeyiz

"Bu yasimdan sonra Orhan Gencebay dinlemeye basladim ya, daha ne olsun?!"

Bu sene "Orhan Gencebay ile Bir Omur" albumunden parcalari duya duya, ilgimi cekenlerin orjinal Orhan baba versiyonlarini dinledim bolca. Pek cogunun sozleri o kadar anlamli geldi ki durup dusunme ihtiyaci hissettim. Ve bir de o sarkilarin bestelenmesine sebep olan ruh halini ogrenebilmek...
Ne soylesem gonul dinlemez
Deli gibi seven yine ben oldum
Oyle icten ve saf bir asktan firlamis olmali ki bir zamanlar "Hor Gorme Garibi" sarkisi favorilerim arasina girmisti.

Sonra, Grup Seksendort'un yorumuyla "Dokunma"ya sardim bir ara.
Derken, Athena'nin "Bir Araya Gelemeyiz" coveriyla tanisma serefine eristim. Ve o gun bugundur gune baslama sarkim oldu "Bir Araya Gelemeyiz" :)




Sarkiya olan begenim sayesinde hafif capli arastirma yapayim derken, ayni isimde bir de film oldugunu kesfettim ve vakit kaybetmeden bu haftanin "Cuma gecesi sinemasi" olarak degerlendirdim. 1975 yapimi olan bu film Orhan Aksoy tarafindan yonetilmis, senaryosu ise Suphi Tekniker ile beraber yazilmis. Basrollerde Orhan Gencebay ve Hulya Kocyigit...



Yüce dağlar bizi bizden ayırmış
Arkasını göremeyiz sevdiğim
Ferhat bir zamanlar delmiş diyorlar
Dağ bir değil delemeyiz sevdiğim
Tam da sarkinin giris dizeleri gibi; saf , imkansiz, umutsuz ancak caba dolu bir ask hikayesi...

Klasik Turk Filmi sinirlarinin zaman zaman disina cikilsa da bazi kliseler tabi ki var. 
Mesela; izleyiciye sac bas yolduran turden "sessizlikler", kelimelerin kifayetsiz kalip bakislarin birseyler anlatmaya calismasi ancak katiyen anlatamamasi...vs. 

Hikayeyi kisaca ozetlemek gerekirse... Samsunlu Orhan ile Fusun aslinda ilkokul arkadasidirlar, ancak yollari ayrilmistir bir sekilde. Orhan, asiri gururlu, temiz, durust, yardimsever Anadolu genci. Kizkardesi sevdigi adam tarafindan aldatilinca, tetigi cekip hapse dusmek konusunda hic tereddut etmemis. Fusun'a asiktir en platoniginden. Onun icin sarkilar besteleyip, kimligini gizleyerek postalamaktadir. Anneciginin israrlarina ragmen gidip tanismaz Fusun ile. Cunku layik gormez kendisini. Unlu sarkici Fusun ile sabikali Orhan, "bir araya gelemezler" diye dusunur hep. 

Fusun ise Orhan'in besteleri ile unune un katmistir. Meshurdur ama temiz kalplidir. Yakin ve varlikli bir arkadasindan evlenme teklifi alir. Ancak bu teklifi degerlendiremeyecegini ifade eder. Cunku aklinda "mechul kisi" varken, onun kimligi ortaya cikmadan baska biriyle evlenmek ne mumkundur?!

Iste filme baslarken bulmayi bekledigim olgu, tam olarak buydu. 

Birisi aklinda "mechul kisi" oldugu icin onune cikan firsatlari reddeder.
Bir digeriyse yillardir askindan yanmasina ragmen, kendini uygun gormedigi icin kimligini gizler.

2013 Nisan'inda boylesi bir sevgiye sadece filmlerde rastlamak, hic de sasirtici degil... Imrenmemek ne mumkun!

Sonra bir takim olaylar, suskunluklar, yine olaylar... 
"Stockholm Sendromu" kavramina sahit oldugum en eski Turk filmidir, ayrica :) 
Yani, Orhan koruma amacli Fusun'u kacirir bir sureligine. Sonra tek kelime aciklama yapmadan, kendini  "herhangi bir insan" olarak nitelendirip, kizi sag salim evine birakir ve memleketine doner. Ancak Fusun'un akli onu kaciran bu "mechul, herhangi bir insan"da kalmistir. Onun izini bulmaya calisir ve bulur da... 

Fusun Orhan'in evine vardiginda, Orhan Fusun'un posterleriyle bezeli odasinda "Hatasiz Kul Olmaz"i icra etmektedir o esnada. Fusun sesi takip eder, "herhangi bir insan"in aslinda "mechul kisi" oldugunu farkeder. Derken, o da nesi! Ilkokula ait toplu sinif fotografina ilisir gozleri. Tabi yaa! Bu kisi aslinda Orhan'dir. 

"Orhaaaaannnn" nidalari esliginde sarilir Orhan'a. Ve nihayet mutlu son :)

Demek ki neymis?
Baban maaşıma harçlık diyormuş
Anan on binlerce başlık diyormuş
Kısacası bu iş olamıyormuş
Bir araya gelemeyiz sevdiğim
denilse de gonulden istedikten sonra Orhan bile Fusun'a kavusabiliyormus.

dipnot: Bu filmi izlememe vesile, filme bizzat ismini veren "Bir Araya Gelemeyiz" sarkisiydi. Lakin son dakikaya kadar umitle beklesem de bir duzine Orhan Gencebay sarkisi calinmasina ragmen, bu sarki hic calinmadi :) Bu da bir yesilcam surprizi olsa gerek :)

Sarki filmde gecmese de Youtube'da filmden goruntuler esliginde yayinlanmis bir ornegi var neyse ki :) Bu video ile yazima son vermek istiyorum...




No comments:

Post a Comment