Sunday, August 17, 2014

Taare Zameen Par


Hint filmlerine ve tabi Aamir Khan'a olan merakim basladigindan bu yana en cok onerilen film; Taare Zameen Par [Like Stars on Earth/Her Cocuk Ozeldir] idi. Klasik olarak en guzeli sonlara birakmayi tercih ettim, ta ki gecen haftaya kadar. 

Filmin basrollerini Darsheel Safary isimli tatli bir cocuk ile Aamir Khan paylasmis. Yonetmen koltugunda ise yine Aamir'cigim var :) 3 Idiots'ta oldugu gibi yine toplumsal bir konu [disleksi rahatsizligi] secilmis ve tam 165 dakika boyunca hic aceleye getirmeden, yer yer belgesel tadinda ve yavas yavas islenmis. [bir Hint klasigi :)] 

Oncelikle biraz "disleksi"den bahsetmek istiyorum. Disleksi, en sık rastlanan öğrenme bozukluklarından biridir. Ancak zeka ile hiçbir alakası yoktur. Asıl sorunları hafıza ve dil ile ilgilidir. Disleksi olan kişiler her şeyi unutur ve dil ile ilgili derslerde sıkıntı çektikleri bilinmektedir. Yani disleksi olan kişilerde zeka geriliği yoktur. Bilakis çoğunluğu zekidir. Hatta bir kısmı üstün zekalı, dahi insanlardır. Ünlü olanlarda vardır; Albert Einstein, Walt Disney, Leonardo Da Vinci, Bill Gates bunlardan bazılarıdır. [kaynak: Vikipedi]

Minik Ishaan da bu rahatsizliga sahip bir cocuktur. Hirs dolu bir aileye ve onu daima tembellikle suclayan ogretmenlere sahiptir. Ailesi; onunla ilgilenmek, onu anlamak yerine oldukca basarili olan abisi gibi olmasini istemektedir. Fakat, gayet onemli olan hastaligindan bihaberdirler. Ishaan tekrar sinifta kalinca, okuldakilerin de onu reddetmesiyle; ailesi onu yatili bir okula gondermeye karar verir. Zaten problemleri olan Ishaan, hepten icine kapanir ve durumu daha da kotuye gider. Ta ki okullarina gelen vekil resim ogretmeni Ram Shankar Nikumbh [Aamir Khan] ile tanisana kadar! 

Ram Shankar, ayni zamanda ozel egitim goren cocuklarin oldugu bir okulda da gorev yapmaktadir. Gayet hassas, iyiliksever ve ilgili bir kisilige de sahip oldugundan [ve hatta ilerde ogrenecegimiz uzere, cocukken disleksi bozuklugundan muzdarip oldugundan] Ishaan'in rahatsizligini farkeder. Sonrasinda onu hayata dondurebilmek icin ailesiyle de iletisime gecerek, elinden gelen herseyi yapar.


Konu itibariyle oldukca anlamli ve duygusal bir film. Adeta bir "kamu spotu" tadinda, belgesel kivaminda. Darsheel Safary ve Aamir Khan disinda oyunculuklar mukemmel diyemeyecegim. Fakat, dunya capinda ihmal edilen/gormezden gelen konulari isleyen filmleri oldum olasi severim. Bu sebeple, kesinlikle izlenmesi gerektigini dusunuyorum. Ozellikle de anne-babalara tavsiyedir ;)

Keyifli seyirler...



3 comments:

  1. Filmde disleksinin işleniş şekli ile öykünün iç içe geçirilerek izleyiciye bilgilendirici bir şekilde yansıtılması oldukça hoş. Ayrıca her sahneye uygun bir müziğin seçilmesi duyguları daha da yüksek dozda harekete geçiriyor. Tek kelimeyle "muhteşem" denilecek filmlerden.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bence de oldukca basarili islenmisti. 3 idiots'ta oldugu gibi, bu tur ozel konularin filmlerde hayat bulmasi gerektigini dusunuyorum. Diger turlu hepten unutulup gidiyor.

      Yorumunuz icin tesekkurler..

      Delete
  2. Haklisin okullarda izletilmesi lazim bu tarz filmlerin. Hintlier kamu spotu gibi filmler cekiyorlar, mubarek :D

    ReplyDelete